Sirküler No: 2021/40 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2021/78-335

Denizli, 5/02/2021

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                        S İ R K Ü L E R  

                                     (ARGE / 2021–40)

Sayın Üyemiz,

1) Filipinler’e Kanatlı Eti İhracatı

2) Arjantin/ Asansör Motorları Anti Damping Soruşturması

3) Meksika GDO’lu Mısır İthalatı ve Glifosat      

4) Avustralya’nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri

5) Yüksek Riskli Bitkilerin Avrupa Birliği’ne İhracatı

6) Helal Teknik Eğitimleri

7) Gayrimenkul Satışı

8) Brezilya/ İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not

9) Avusturya’dan Satın Alınan Akaryakıtta KDV İadesinin Kaldırılması

10) Karasu Limanı Düzenli RO-RO Seferleri

11) Lübnanlı İki Eski Bakanın Yaptırıma Tabi Tutulması

12) Kapanan Gürcistan- Rusya Karayolunun Yeniden Açılması

13) Kırgızistan 2021 Yılı Fuarları

14) Irak ve Dünya Sanayileri Fuarı ve Forumu

15) Gulfood 2021 Fuarı

16) Summer Fancy Food 2021 Fuar İptali

Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,

 

Levent ÖZTAŞ

Genel Sekreter V.

 

1) Filipinler’e Kanatlı Eti İhracatı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nün yazısı ekinde alınan, Filipinler’e gerçekleştirilecek kanatlı eti ihracatına ilişkin Manila Ticaret Müşavirliğinden aldıkları yazı ve ekleri ilişikte sunulmuştur..

Ek-1 : Ticaret Müşavirliğimizin Yazısı

Ek-2 : 23 ve 123 sayılı Yönetmelikler

 

2) Arjantin/ Asansör Motorları Anti Damping Soruşturması

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Buenos Aires Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla, Arjantin tarafından ülkemiz menşeli "asansör motorları” (Arjantin tarife cetveline göre 8425.31.10 GTİP'li) ithalatına karşı 29 Temmuz 2019 tarihinden itibaren bir anti-damping soruşturması yürütüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, 19/01/2021 tarihli Arjantin Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ve bir örneği ekte yer alan kapanış tebliğinde bahse konu soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildiği bildirilmektedir.

Ek : Kapanış Tebliği

 

3) Meksika GDO’lu Mısır İthalatı ve Glifosat

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Meksiko Ticaret Müşavirliği'ne ait Meksika GDO' lu (genetiği değiştirilmiş organizma) mısır ithalatı ve glifosata ilişkin yazının ekli bir örneği iletilmektedir.

Ek : Ticaret Müşavirliği Yazısı

 

4) Avustralya’nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Sidney Ticaret Ataşeliğinden Bakanlığa intikal eden, Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından “Khapra Beetle” böceği ile mücadele kapsamında yüksek riskli olduğu belirlenen muhtelif ürünlere karşı tedbirleri tedrici olarak uygulamaya konulacağına ilişkin yazılarının iletildiği ifade edilmektedir.

Bu defa, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından Ticaret Bakanlığı’na intikal eden yazı ve ekleri ilişikte sunulmuştur.

Ek-1 : Avustralya' nın Khapra Böceği İle İlgili Aldığı Mücadele Tedbirleri

Ek-2 : G/SPS/N/AUS/502 simgeli SPS bildirimi

Ek-3 : G/SPS/N/AUS/502/Add.3 simgeli SPS bildirimi

Ek-4 : G/SPS/N/AUS/502/Add.4 simgeli SPS bildirimi

Ek-5 : G/SPS/N/AUS/502/Add.5 simgeli SPS bildirimi

 

5) Yüksek Riskli Bitkilerin Avrupa Birliği’ne İhracatı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Ülkemizden Avrupa Birliği’ne yüksek riskli bitkilerin ihracatına müteallik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığından (TOB) alınan bir yazıya atfen; Avrupa Birliği (AB) tarafından yayınlanan 2016/2031 sayılı "Bitki Zararlılarına Karşı Koruyucu Önlemler Tüzüğü" nün 42. maddesinde bahsi geçen Yüksek Riskli Bitkiler ile ilgili hazırlanan liste 2018/2019 sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği ekinde yer alan ve 14 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe giren 2018/2019 sayılı Yönetmelik ve 2016/2031 sayılı Tüzükte; 35 bitkinin üçüncü ülkelerden AB'ye girişinin yüksek riskli değerlendirilmesi nedeniyle bu bitkilerin AB'ye ihracatının geçici olarak yasaklanmış olduğu, söz konusu bitkilerin AB'ye ihracatının gerçekleşebilmesi için AB tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde ihracatçı ülkeler tarafından her bir ürün için teknik rapor hazırlanması gerektiği ve bu raporlara göre risk değerlendirmesi yapılacağı belirtilerek, öncelikle ihracatımızın en fazla olduğu elma, ceviz, zakkum, hanımeli, kadın tuzluğu, yalancı akasya, badem ve şeftali fidanları için teknik rapor ve dosyalar hazırlanarak AB Komisyonuna gönderildiği ve sözkonusu dosyaların Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından inceleme sürecine devam edildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla; Anılan yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ülkemizden söz konusu bitkilerin AB'ye ihracatının, AB'ye giriş sınır ülkesi olan Bulgaristan'dan gerçekleştirilebildiği, ancak Yunanistan tarafından söz konusu bitkilerin girişine izin verilmeyerek ülkemize iade edildiği belirtilmektedir. Öte yandan ihracatçı firmalar tarafından 2018/2019 sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliğinde yer alan bitkilerin AB'ye ihraç edilmek istenmesi durumunda, söz konusu bitkinin/bitkilerin AB'ye ihracatının yasak olduğu konusunda ilgili firmaların bilgilendirilmesi ve yasak olmasına rağmen ihracatının gerçekleştirilmesinin talep edilmesi durumunda ise ihracatçı firma yetkilisi/temsilcisi tarafından ekte yer alan taahhütname ile ihracat işlemlerinin yürütüleceği ve keyfiyete ilişkin olarak ilgili Müdürlüklerin de bilgilendirildiği belirtilmektedir.

Ek-1 : AB’nin 2018/2019 Komisyon Uygulama Yönetmeliği

Ek-2 : Taahütname

 

6) Helal Teknik Eğitimleri

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) bir yazısına atfen, HAK'ın görevleri arasında helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmenin yanı sıra helal belgelendirme özelinde sektör paydaşlarına ve profesyonellere yönelik eğitimler düzenlenmesinin de yer aldığı belirtilmekte olup, bu kapsamda, başvuru formları ekte yer alan ve detayları resmi internet sitesinde (http://www.hak.gov.tr/) bulunan eğitimler aşağıda yer almaktadır:

*17-18 Şubat 2021 tarihleri arasında "Helal Gıda Standardı Temel Eğitimi”nin düzenlenmesi planlanmaktadır. Söz konusu eğitim 2 gün süre ile MICROSOFT TEAMS® uygulaması üzerinden canlı çevrim içi (online) katılım şeklinde tasarlanmış olup, 20 kişilik kontenjan kapsamında katılım ücreti 200 ₺/kişi'dir.

Bahse konu temel eğitim; dünyadaki helal belgelendirmenin tarihçesi ile akreditasyon kurumlarının ve belgelendirme kuruluşlarının faaliyet süreçleri, OIC/SMIIC 1: 2019 "Helal Gıda İçin Genel Gereklilikler” standardı, helal belgeli ürün ve hizmetlerin uluslararası ticareti, çeşitli ülkelerdeki helal belgelendirmeye ilişkin teknik düzenlemeleri kapsamaktadır.

* 22-25 Şubat 2021 tarihleri arasında "Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarında (Belgelendirme Kuruluşları) Çalışan/Çalışacak Kişilere Yönelik Helal Standartları ve Kurum İşleyişine İlişkin Teknik Eğitim" verilmesi planlanmaktadır. Söz konusu eğitim 4 gün süre ile MICROSOFT TEAMS® uygulaması üzerinden canlı çevrim içi (online) katılım şeklinde tasarlanmış olup, 20 kişilik kontenjan kapsamında katılım ücreti 1.000 ₺/kişi'dir.

Bahse konu teknik eğitim; İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) ilgili kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayımlanan "OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda İçin Genel Gereklilikler” ve "OIC/SMIIC 2:2019 Uygunluk Değerlendirmesi - Helal Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Gereklilikler” standartları ile söz konusu standartlarda atıfta bulunulan ISO standartlarının ilgili maddeleri başta olmak üzere diğer teknik metinlerin yanı sıra Helal Akreditasyon Kurumunun akreditasyon süreçlerini içermektedir.

Ek : Eğitim Başvuru Formu

 

7) Gayrimenkul Satışı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığının bir yazısına atfen, Mülkiyeti Kurumlarına ait olan ekli listede tapu bilgileri yazılı gayrimenkullerin Bakanlıklara Bağlı, ilgili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin (Kararname Numarası: 4) 423 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve Sosyal Güvenlik Kurumu Taşınmazlar Yönetmeliğinin 21, 22 ve 23'üncü maddelerine göre (Yönetmeliğin 23'üncü maddesinin (n) bendi hariç olmak üzere) açık artırma usulü ile 2-5/2/2021 tarihleri arasında satış ihalesi yapılacağı ve gayrimenkullerin satış ilan metninin Kurumun web sayfasında ( www.sgk.gov.tr) ilan edildiği ifade edilmektedir.

Ek : İlan Metni

 

8) Brezilya/ İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığının bir yazısına atfen, Brezilya’da gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası ihalelere ilgi duyabilecek Türk firmalarına yönelik olarak, Sao Paulo Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinin katkılarıyla hazırlanan, firmaların ihalelere katılabilmek için yerine getirmeleri gereken asgari şartların yer aldığı ekteki notun T.C. Brezilya Büyükelçiliğinden alındığı ifade edilmektedir.

Ek : Brezilya’daki İhalelere Katılım Şartlarına İlişkin Not

 

9) Avusturya’dan Satın Alınan Akaryakıtta KDV İadesinin Kaldırılması

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Viyana Ticaret Müşavirliğinin bir yazısına atfen, yabancı ülke şirketlerinin Avusturya'dan satın aldıkları ürünlere KDV muafiyeti tanıyan 19995 tarihli Maliye Bakanlığı Genelgesi'nde 14 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, ülkemizin de dahil olduğu AB üyesi olmayan ülke şirketlerine Avusturya'daki akaryakıt alımları nedeniyle ödenen KDV iadesinin kaldırıldığı belirtilmektedir.

 

10) Karasu Limanı Düzenli RO-RO Seferleri

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, IC İçtaş Sakarya Karasu Limanı Yatırım ve İşletme A.Ş’ den alınan yazıya atfen, firma tarafından işletilmekte olan Karasu Limanı’nda devam eden Ukrayna (chornomorsk) düzenli Ro-Ro seferlerine ek olarak Romanya (Köstence) hattı seferlerinin 3 Şubat 2021 tarihi itibariyle başlatılacağı belirtilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Chornomorsk Limanına yapılan seferler ile birlikte Köstence Limanına yapılacak seferlere ait haftalık programların tabloda belirtildiği şekilde gerçekleşeceği ifade edilmektedir.

Ek : Seferlere Ait Haftalık Program

 

11) Lübnanlı İki Eski Bakanın Yaptırıma Tabi Tutulması

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından 08.09.2020 tarihinde yapılan bir örneği ekli açıklamada, Lübnan'da 2016-2020 yılları arasında Ulaştırma Bakanı görevini yürüten Yusuf Finyanus ile 2014-2020 döneminde Maliye Bakanı olarak görev yapan Ali Hassan Khalil'in, ABD terör örgütleri listesinde yer alan Hizbullah'a maddi destek sağladıkları ve yolsuzluğa karıştıkları gerekçeleriyle 13224 sayılı Başkanlık Kararnamesi çerçevesinde OFAC yaptırım listesine dahil edilerek malvarlıklarının dondurulduğu kaydedilmektedir.

Yazıda devamla, adı geçenlerin Hizbullah'a ait şirketlerin kamu ihalelerini kazanmalarını sağladıkları, anılan örgütle bağlantılı kuruluşlara Bakanlık bütçesinden para aktardıkları, Hizbullah'ın Refik Hariri suikastını araştırmak üzere kurulan Lübnan Özel Mahkemesinin hassas belgelerine erişim sağlamasına yardımcı oldukları ifade edilerek, Lübnan halkının ve kurumlarının hilafına Hizbullah'ın nüfuzunu genişletmesine hizmet ettikleri belirtilmektedir.

Ek : Açıklama ve Güncellenen Yaptırım Listesi

 

12) Kapanan Gürcistan- Rusya Karayolunun Yeniden Açılması

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, karayolu taşımacılığında önemli güzergahlardan olan Gürcistan-Rusya hattında karayolu ulaşımının Gudauri-Kazbegi arasında kalan bölgede kar nedeniyle kapanan yola bağlı olarak durdurulduğunun bildirildiği belirtilmektedir.

Ticaret Bakanlığından alınan, Tiflis Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimizin yazısına atıflı bilgilendirmeye göre, çığ riski nedeniyle gecikmeli başlanan yol açma çalışmaları sonucunda 22/01/2021 tarihinden itibaren belirtilen yoldan tır geçişlerine izin verilmeye başlanmış olduğu ifade edilmektedir.

 

13) Kırgızistan 2021 Yılı Fuarları

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Bişkek Ticaret Müşavirliği'nin bir yazısına atfen; Kırgızistan Ticaret Odası tarafından anılan Müşavirliğe 2021 yılında Kırgızistan'da düzenlenmesi planlanan fuarların listesinin iletildiği bilgisine yer verilmektedir.

"Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlık internet sitesinde yer alan "Desteklenecek Yurtdışı Fuarlar Listeleri” nde yer alması gerektiği de hatırlatılmaktadır.

Bu çerçevede, Kırgızistan 2021 Yılı Fuarlar Listesi ekte bilgilerine sunulmaktadır.

Ek : Kırgızistan 2021 Yılı Fuarlar Listesi

 

14) Irak ve Dünya Sanayileri Fuarı ve Forumu

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda; 23-26 Aralık 2020 tarihleri arasında Süleymaniye/Irak'ta gerçekleştirilmesi öngörülen "Irak ve Dünya Sanayileri Fuarı ve Forumu"nun 15-18 Şubat 2021 tarihine ertelendiği bildirilmektedir.

 

15) Gulfood 2021 Fuarı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Dubai Ticaret Ataşeliğinin bir yazısına atfen, 21-25 Şubat 2021 tarihleri arasında Dubai'de “Gulfood 2021 Fuarı”nın düzenleneceğinden bahisle, Kasım 2020 tarihinden itibaren Birleşik Arap Emirliklerinin, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelere yönelik vize sınırlaması uygulamaya başladığı, ancak bu konuyla ilgili taraflarına resmi bir bildirimde bulunulmadığı, bu aşamada, birlikte seyahat eden ailelere, kadınlara ve 55 yaş üstü erkeklere vize verilmeye devam edildiğinin görüldüğü,

Bu itibarla, “Gulfood 2021 Fuarı”na katılmak veya ziyaret etmek isteyen firma ve kurum temsilcilerinin vize başvurularının nasıl gerçekleştirileceği hususunda mezkur fuarın ana organizatörü olan Dubai World Trade Center -Gulfood Management ve Türkiye milli katılım organizatörü olarak görevlendirilen Selten Uluslararası Fuar ve Aksesuarları Tic. Ltd. Şti. yetkilileri ile temasa geçildiği ve aşağıdaki bilgilerin temin edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda Dubai Ticaret Ataşeliğimizce;

-Milli katılım organizasyonu altında “Gulfood 2021 Fuarı”na katılacak firmalarımızın mezkur fuarın milli katılım organizatörü Selten Uluslararası Fuar ve Aksesuarları Tic. Ltd. Şti. aracılığıyla kendilerine iletilen formu doldurmalarının gerektiği, söz konusu formda yer alan bilgiler esas alınarak Dubai World Trade Center- Gulfood Management tarafından vize başvurusunda kullanılmak üzere bir “davetiye mektubu” hazırlanacağı, firma temsilcilerinin online vize başvuru aşamasında söz konusu davetiye mektubunu eklemelerinin gerektiği,

-Bireysel katılım sağlayacak firma temsilcilerimizin ise davetiye mektubu almak üzere doğrudan Dubai World Trade Center- Gulfood Management yetkililerine (gulfood@dwtc.com) başvurmalarının gerektiği,

-Mezkur fuarı ziyaret etmek isteyen firma veya kurum temsilcilerinin ise çalışmakta oldukları seyahat acenteleri veya Dubai World Trade Center Gulfood Management'ın çalışmakta olduğu Alpha Tours (www.alphatoursdubai.com, abdullaha@alphatoursdubai.com) üzerinden vize başvurusunda bulunmalarının gerektiği, bu minvalde, Dubai World Trade Center -Gulfood Management yetkililerince başvuruların Alpha Tours üzerinden yapılmasının önemle tavsiye edildiği, Dubai World Trade Center- Gulfood Management yetkililerince, Alpha Tours haricinde bir acente ile vize başvurusu yaptığı halde vize alamayan firmalarımızın, konuyu ivedilikle Alpha Tours yetkililerine taşıması halinde, adı geçen acentenin vize alımı konusunda girişimde bulunacağının taraflarına ifade edildiği,

-Dubai World Trade Center Gulfood Management tarafından, hazırlanacak davetiye mektuplarının hiçbir şekilde vize almayı garanti etmediğinin ifade edildiği,

-Vize başvurularının her zaman olduğu gibi online yapılmasının gerektiği, başvuru sırasında davet mektubunun eklenmesinin büyük önem arz ettiği,

-Diğer taraftan, resmi pasaportların (yeşil ve gri) vizeye tabi olmadığı, ancak söz konusu pasaportlarda 6 aylık geçerlilik süresinin arandığı, seyahatler için Dubai Havalimanının tercih edilmesinin önemle tavsiye edildiği, zira, resmi pasaportlarla diğer Emirlikler üzerinden yapılan seyahatlerde son dönemde sorunlarla karşılaşılabildiği

hususları bildirilmektedir.

 

16) Summer Fancy Food 2021 Fuar İptali

Ege İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, 23-27 Haziran 2021 tarihleri arasında A.B.D./New York kentinde düzenlenecek Summer Fancy Food Show 2021 Fuarına Genel Sekreterliklerince milli katılım organizasyonu gerçekleştirileceği bildirilen  sözkonusu fuarın,  organizatörü Specialty Food Association tarafından, koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik A.B.D.’de uygulanacak aşılama takvimi göz önünde bulundurularak fuarın 27-29 Eylül 2021 tarihine ertelendiği, ayrıca anılan tarihlerde kısıtlı alan sebebiyle ülke pavyonlarına yer verilemeyeceği bildirilmiş olup, bu çerçevede bahsi geçen milli katılım organizasyonunun düzenlenemeyeceği ifade edilmektedir.