Sirküler No: 2020/141 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/188-1200

Denizli, 8/07/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

S İ R K Ü L E R  

(ARGE / 2020–141)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları:

1) ÇHC’ye İşlenmemiş Kabuklu veya Kabuksuz Antepfıstığı İhracatı Depo ve İşleme Tesisi Başvuruları

2) Filipinler Anti Dumping Soruşturması/ Buğday Unu

3) Avrupa Birliği’ne Tarım Ürünleri İhracatı

4) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi/ Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

5) ABD Tarafından AB’ye Yönelik Ek Vergi Çalışmaları 

6) ABD’nin İran’a Yönelik Yaptırımları

7) Avustralya Kahverengi Kokarca Böceği İle Mücadele Tedbirler

 

1) ÇHC’ye İşlenmemiş Kabuklu Veya Kabuksuz Antepfıstığı İhracatı Depo ve İşleme Tesisi Başvuruları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığının bir yazısına atfen, 17.03.2017 tarih ve 30010 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türkiye'den Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'ne İhraç Edilen Antepfıstığı İçin Bitki Sağlığı Gerekliliklerine İlişkin Protokol" şartlarına uygun ve Protokolün ekinde yer alan karantina zararlılarından ari olmak üzere; ülkemizde üretilen kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş antepfıstığının ÇHC'ye ihracatının yapılabileceği ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, söz konusu protokolün 5 inci maddesinin ilk paragrafında yer alan "Türkiye'den ÇHC'ye antepfıstığı ihracatı yapmak isteyen tüm depolama ve işleme tesisleri Türk tarafınca kayıt altına alınmış olmalıdır. Tesislerin listesi ÇHC tarafınca denetlenecek ve onaylanacaktır." hükmü uyarınca; bu yıl kayıt altına alınarak ÇHC tarafına iletilmek üzere söz konusu ülkeye kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş antepfıstığı ihracatına yönelik depo ve işletmelere ait başvurular ve bu başvurulara ilişkin bilgilerin ekte yer alan tablolara işlenerek 14 Temmuz 2020 Salı günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize arge@denib.gov.tr  iletilmesi gerekmektedir.

Ek-1 : Antepfıstığı Anket Formu   Ek-2 : Antepfıstığı Özet Formu

 

2) Filipinler Anti Dumping Soruşturması/ Buğday Unu

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Filipinler tarafından ülkemiz menşeli “Buğday Unu” ithalatına karşı 9 Ocak 2015 tarihinden bu yana bir anti-damping önlemi tatbik edilmekte olup, söz konusu önlemin nihai gözden geçirme soruşturması halihazırda devam ettiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Filipinler Tarife Komisyonu tarafından iletilen bir yazıda, 20-31 Temmuz tarihleri arasında video konferans yoluyla ilgili tarafların katılım sağlayacağı bir kamu dinleme toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Bahse konu yazıda,

- Katılım sağlayacak tarafların https://tariffcommission.gov.ph  adresinden 15 Temmuz 2020 tarihine kadar kayıt yaptırması gerektiği,

- Toplantıda kullanılacak sunum ve görüşlere ilişkin dokümanların 13 Temmuz 2020 tarihine kadar Komisyon’a iletilmesi gerektiği,

- Soruşturma konusu ürün yelpazesi, fiyat farklılaşması ve dampingin devam etmesi veya yeniden oluşması hususları dışında verilecek görüşlerin yazılı hallerinin 13 Temmuz 2020 tarihine kadar Komisyon’a iletilmesi gerektiği hususlarına yer verildiği ifade edilmektedir.

Toplantıda dile getirilmesi talep edilen hususların Birliğimize arge@denib.gov.tr iletilmesi beklenmektedir.

Ek : Notice of Public Hearing

 

3) Avrupa Birliği’ne Tarım Ürünleri İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 12 Haziran 2020 tarihli ve L 184 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve bir örneği ekte iletilen 2020/770/AB sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında 396/2005/AT sayılı Tüzüğün Ek II ve Ek III'ünde yer alan bazı ürünlerdeki veya bunların üzerindeki miklobutanil, napropamid ve sintofen etken maddeleri için maksimum kalıntı düzeyleri (maximum residue limits-MRL) ile ilgili değişiklik yapıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu Tüzükte özetle;

- Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesince (European Food Safety Authority-EFSA) miklobutanil etken maddesi için MRL değerlerinin gözden geçirildiği ve kayısı, kiraz, sofralık üzümün de aralarında yer aldığı bazı ürünler için MRL değerlerinin artırılması veya aynı bırakılmasının önerildiği,

- Fındık, Antep fıstığı, kayısı, kiraz ve domatesin de yer aldığı bir takım ürünler için napropamid etken maddesi için MRL değerlerinin düşürüldüğü, narenciye ürünlerinin yer aldığı bazı ürünler için ise söz konusu etken maddeye ilişkin MRL seviyelerinin EFSA tarafından tanımlanan seviyelerde belirlenerek iki yıl içerisinde elde edilen veriler ışığında tekrar ele alınacağı,

- Sintofen etken maddesi için buğdayda MRL’nin 0,01 mg/kg olan analitik tespit limiti (limit of analytical determination) seviyesinde belirlendiği, 12 Haziran 2022 tarihine kadar EFSA’ya ibraz edilen bilgiler ışığında anılan seviyenin tekrar gözden geçirileceği,

- Söz konusu Tüzüğün, MRL seviyeleri değiştirilmeden önce üretilmiş ürünlerin normal şekilde pazarlanabilmesi, işlenebilmesi ve tüketilebilmesi için bir geçiş düzenlemesi sağlayacağı,

- Buna ilaveten, üye ve üçüncü ülkeler ile gıda işletmesi operatörlerine yeni

gereklilikleri karşılayabilmeleri için hazırlık yapabilmeleri amacıyla değiştirilen MRL’lerin uygulanmasına başlanmadan önce makul bir sürenin geçmesine izin verileceği ifade edilmektedir.

Söz konusu Tüzük 2 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olup, 2 Ocak 2021 tarihinde uygulanmaya başlanacaktır. 2 Ocak 2021 tarihinden önce AB içerisinde üretilmiş veya AB’ye ithal edilmiş ürünler için 396/2005/AT sayılı Tüzük bu Tüzük tarafından değiştirilmeden önceki haliyle uygulanmaya devam edeceği bildirilmektedir.

 

.4) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi/ Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 12.11.2019 (2019-126) sayılı sirkülerimiz.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (Cooperation Council for the Arab States of The Gulf "GCC") tarafından, 9 ürün grubunda (64 tarife pozisyonu altında) yer alan bazı "Çelik Ürünleri" ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması kapsamında, 21 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenmesi öngörülen kamu dinleme toplantısına ilişkin Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Teknik Sekretaryası tarafından iletilen duyuru Ek’te yer aldığı bildirilmektedir.

Söz konusu duyuruda, mezkur toplantının COVID-19 salgını sebebiyle sanal ortamda ve Arapça dilinde düzenleneceği, ilgili tarafların mezkur toplantıya katılmak istemesi halinde en geç mezkur toplantı tarihinden 7 gün önce bir örneği duyuru ekinde yer alan başvuru formunu doldurarak belirtilen adrese iletmesi gerektiği, mezkur toplantıda sözel olarak iletilen görüşlerin toplantıdan sonraki 10 gün içerisinde yazılı olarak anılan Sekreteryaya iletilmemesi halinde dikkate alınmayacağı belirtilmektedir.

Ek : Duyuru ve Eki Form

 

5) ABD Tarafından AB’ye Yönelik Ek Vergi Çalışmaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) halihazırda ek gümrük vergisine tabi olan AB’ye üye devletlerin ürün listesini Section 301 soruşturması kapsamında değiştirmek amacıyla bir çalışma başlatmış olup, konuyla ilgili kamuoyu görüşlerini almakta olduğu hususu hatırlatılmaktadır.

Bu kapsamda, bir bildiri hazırlanmış olup, söz konusu bildirinin ekinde üç adet liste yer almaktadır. Ek I (Annex I) bölümü halihazırda yüzde 15 veya 25 oranında ek gümrük vergisine tabi olan ürünlerin listesini; Ek II (Annex II) bölümü, ilk olarak bu soruşturmada Nisan ve Temmuz 2019 bildirimlerinde yayınlanan, yüzde 100'e varan ek vergilerin teklif edildiği ancak uygulamaya konulmayan ürünlerin listesini; Ek III (Annex III) bölümü ise Fransa, Almanya, İspanya, Birleşik Krallık hakkında ek gümrük vergisi için planlanan yeni ürün listesini içerdiği belirtilmektedir.

Yapılacak değerlendirmeler sonucunda, Ek I (Annex I) bölümünde listelenen ürünlerin listeden çıkarılmasına veya listede kalması gerekip gerekmediğine; belirli ürünlere yönelik ek vergi oranının yüzde 100 seviyesine kadar artırılıp artırılmayacağına, Ek II (Annex II) veya Ek III (Annex III) bölümünde listelenen belirli ürünlere yüzde 100'e kadar ek gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecektir. Söz konusu araştırma kapsamında kamuoyu görüşleri https://comments.ustr.gov/s/ adresinde yer alan “Comments Concerning the Enforcement of U.S. WTO Rights in Large Civil Aircraft Dispute” kısmından toplanmakta ifade edilmektedir.

İhracatçıların, bilhassa ABD’ye ihraç edilen veya ihraç potansiyeli bulunan ürünler açısından gelişmeleri takip etmelerinde yarar olduğu; ayrıca imkan dahilinde bahse konu düzenlemeler hakkında görüş bildirme hakkına sahip müşterileri veya bağlantıları nezdinde girişimde bulunabilecekleri değerlendirilmektedir.

Ek : ABD Ticaret Temsilciliği Duyurusu,  Annex I, Annex II, Annex III

 

6) ABD’nin İran’a Yönelik Yaptırımları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Tahran Ticaret Müşavirliği kanalıyla T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden aldıkları bir yazıya atfen; 10 Ocak 2020 tarih 13902 nolu ABD Başkanlık Kararnamesi ile İran’daki imalat, tekstil, madencilik ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösterenlerin yaptırımlar kapsamına alındığı, anılan Karar’ın;

- İmalat, tekstil, madencilik ve inşaat sektörlerinde İran’lı olsun /olmasın faaliyet gösteren kişi/kurumların,

- Konu kişi/kurumlara her türlü mal veya hizmet satışı yapanların, teknolojik vb. destek sağlayanların,

- Konu kişi/kurumlarla çalışan ABD’li olmayan finansal kurumların yaptırıma tabi tutulabilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak ABD Hazine Bakanlığı’na yetki verdiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, 16 Nisan 2020 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından dünyadaki Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında; İran’ın da dahil olduğu yaptırım uygulanan ülkelerle insani malzemelerin ticaretini konu alan bir bilgi notu yayınlandığı, anılan not ile, Covid-19 salgını dolayısıyla İran’da “ilaç, medikal malzeme, temizlik ve hijyen ürünleri, sabun, el dezenfektanı, solunum cihazı, vantilatör, iş güvenliği ekipmanı” imalat ve ticaretinin yaptırımların dışında tutulduğu, İran’da bu ürünlerin imalatına yönelik her türlü mal ve hizmet satışının, diğer yaptırım hükümleri saklı kalmak kaydı ile, serbest bırakıldığı bildirilmektedir.

Yaptırımlarının uygulanması esnasında ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi (OFAC) tarafından 5 Haziran 2020 tarihinde 13902 nolu Başkanlık kararnamesi hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümünde açıklama yapılmış olup, detaylara https://www.treasury.gov/resourcecenter/faqs/Sanctions/Pages/faq_iran.aspx#830 bağlantısından ulaşılması mümkün olduğu ifade edilmektedir.

SSS’nin incelenmesinden Kararnamede bahsi geçen sektörlerin tanımlarının yapıldığı görülmekte olup,

- “İmalat sektörü” ile İran’da el işçiliği veya makine ile İran içinde satışa veya İran’dan ihracata yönelik mal üretiminin,

- “İnşaat sektörü” ile teknik müşavirlik sektörü dahil olmak üzere İran’da bina-yapı inşaatı ve tasarımı için kullanılan her türlü tedarik, yerinde kurulum, bunlara yönelik her türlü üretim, yapıların tamiri ve ekleme yapılması için gerekli her türlü işin,

- “Madencilik Sektörü” ile İran’da her türlü madenin veya cevherin çıkartılması veya bunların işleme tabi tutulmasının,

- “Tekstil Sektörü” ile İran’daki fiber sentezi, boyacılık, dokuma, örme veya keçeleştirme işleri ile kıyafet, halı/kilim, kumaş veya benzer ürünlerin İran’dan ihracatının,

anlaşılacağı belirtilmektedir. Sorularda devamla,

- İran’da ilaç, medikal ekipman, temizlik ürünleri, hijyen ürünleri, sabun, el dezenfektanı, solunum cihazı, vantilatör, iş güvenliği ekipmanı imalatının “İmalat sektörü tanımı dışında yer aldığı” Covid-19 salgınından bağımsız olduğu,

- İmalat, inşaat, madencilik ve tekstil sektörlerine yönelik olsa dahi; çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kişisel güvenlik ekipmanları, iş güvenliği ve alarm sistemlerinin İran’da üretilmesinin de yasak kapsamı dışına çıkartıldığı,

- Yukarıda bahsedilen istisnalar kapsamındaki tüm ürünlerin üretimine yönelik mal ve hizmet satışı diğer yaptırım hükümleri saklı kalmak kaydı ile bu kararnamenin konusu dışında tutulduğu,

- İran’lı olsun olmasın; İran’da imalat, tekstil, madencilik ve inşaat sektörlerde faaliyet gösterenler bu kararnamenin kapsamında yaptırıma tabi tutulabileceği ve bu sektörlere yönelik mal ve hizmet satışı ile bu sektörlerin ürünlerinin İran’dan ihraç edilmesinin yaptırıma tabi olacağı ifade edilmektedir.

 

7) Avustralya Kahverengi Kokarca Böceği İle Mücadele Tedbirler

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı kanalıyla Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, “Kahverengi kokarca böceği - brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele etmek amacıyla 1 Eylül 2019 - 31 Mayıs 2020 döneminde ülkemiz de dahil olmak üzere 33 farklı ülkeden Avustralya’ya getirilecek muhtelif ürünlere yönelik çeşitli biogüvenlik tedbirleri uygulandığı aktarılmaktadır.

Yazıda devamla, Sidney Ticaret Ataşeliği tarafından Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı’nın 26 Haziran 2020 tarihinde yayınladığı 98-2020 sayılı Duyuru ile 2020-2021 döneminde uygulanacak olan tedbirlerin belirlendiği, riskli ülkelere Portekiz, Ukrayna ve Moldova’nın da ilave edildiği, 1 Eylül 2020 – 31 Mayıs 2021 dönemindeki uygulanacak tedbirlerin bir önceki dönem ile uyumlu olduğu ve anılan Tedbirler’in https://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs/offshore-bmsbtreatment-providers-scheme  adresinde yer almakta olduğunun belirtildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu dönemde uygulanacak ilgili tedbire ilişkin duyuru metninin https://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2020/98-2020 adresinde bulunduğu, bir önceki dönemde olduğu gibi, 2020-2021 döneminde Avustralya’ya yapılacak yüksek riskli ve riskli ürün grupları fasıl numaraları bazında açıklandığı, buna göre; -36, 44, 45, 57, 68, 69,70, 72, 73, 74, 75, 76, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 93 no.lu fasıllarda yer alan ürünlerin yine yüksek riskli; -25, 26, 27, 28, 29, 31, 38, 39, 40, 46, 47, 48, 49, 56 fasıllarda yer alan ürünlerin riskli olarak değerlendirildiği bildirilmektedir.

Diğer taraftan, yüksek riskli ürünlerin 2020-2021 döneminde ülkemiz dahil riskli olarak belirlenen ülkelerden Avustralya’ya ihraç edilmesi istenildiğinde, zorunlu arındırma işlemine tabi tutulması gerektiği; riskli ürünler kategorisindeki fasıllarda ise her ne kadar zorunlu arındırma işlemi şart koşulmasa da normale kıyasla daha yüksek oranda olmak üzere rastgele seçim yöntemiyle kontrole tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

2020-2021 döneminde “kahverengi kokarca böceği - brown marmorated stink bug (BMSB)” ile mücadele kapsamında ihracat yapılan ülkelerde arındırma işlemi yapmak isteyen firmaların yetkilendirilmek üzere başvuru yapması gerektiği bildirilmekte olup, başvuru koşulları ve formu:

https://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-ugs/offshore-bmsb-treatment-providers-scheme#treatment-providers-in-target-risk-countries   adresinde yer aldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, bir önceki dönemde (2019-2020) kayıtlı olan firmaların da başvurularını yenilemeleri gerektiği, söz konusu firmalara Bakanlık tarafından bir e-postanın gönderilmiş olduğu, söz konusu e-postadaki veya yukarıda belirtilen adresteki başvuru formunun doldurularak gönderilebileceği belirtilmektedir.

Bilgileriniz rica olunur.                                                                                    

 

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter