Sirküler No: 2019/131 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/203-01897

Denizli, 22/11/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2019–131)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Gıda İhracatı-E Sertifika

2) Ukrayna Aksiyon Planı

3) AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

4) Endonezya/Alüminyum Folyo, Kumaş ve Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. Korunma Önlemi Soruşturmaları

5) Meksika Gümrük Vergileri

6) IBY-Elektrik İletkenleri Gümrük Vergileri

7) Özbekistan-Gümrük Vergileri

8) Nijerya’nın Benin Sınırının Ticarete Kapanması

9) Zafer OSB Bilgilendirme

10) Azerbaycan-Taşımacıların Karşılaştığı Mağduriyetler

11) Expowest 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

12) Premiere Vision Sport Milli Katılım Organizasyonu

 

1) Gıda İhracatı- E Sertifika

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Katar'ın "Elektronik Sertifika Değişim Sistemi"ne geçtiği, sistemin gıda sevkiyatlarında, gıda güvenliği ve sertifikaların kontrolü bakımından olası manipülasyonların önüne geçilmesi bağlamında kolaylık sağlayacağı Katar Kamu Sağlığı Bakanlığına atıfla ifade edilmekte olup, mezkur sisteme ilişkin bilgi notu ve sistem kullanım kılavuzunun ekte ifade edilmektedir.

Ek-1 : Gıda İhracatı E-Sertifika Bilgi Notu   Ek-2 : Gıda İhracatı E-Sertifika Sistem Kullanım Kılavuzu

 

2) Ukrayna Aksiyon Planı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda ülke aksiyon planları hazırlanarak söz konusu ülkelere yönelik faaliyetlerin belli hedefler doğrultusunda gerçekleşmesinin amaçlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Ukrayna için hazırlanan Aksiyon Planı’nda; Ukrayna için tekstil ve konfeksiyon ürünleri sektörleri önceliklendirilmiş olup, anılan ülkeye adı geçen sektörde sektörel ticaret heyeti programı düzenlenmesi hususuna öncelik verilmesinin yararlı olabileceğinin düşünüldüğü belirtilmektedir.

Bu çerçevede konuyla ilgili görüş ve değerlendirmesi olan firmaların Bakanlığımıza iletilmesinde fayda görüleceği ifade edilmektedir.

 

3) AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi’nde 29/10/2019 tarihinde yayımlanan ve ülkemiz menşeli ürünleri içeren 669/2009/AT, 884/2014/AB ve 2018/1660/AB sayılı Tüzüklerin 14 Aralık 2019 tarihi itibariyle yerini alacak olan 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hakkındaki ekte yer alan bilgiler sunulmaktadır.

Ek : 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü

 

4) Endonezya/Alüminyum Folyo, Kumaş ve Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. Korunma Önlemi Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Endonezya tarafından Alüminyum Folyo (Endonezya gümrük tarife cetveline göre Ex. 7607.11.00" gümrük tarife pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında, bir korunma önlemi alınması kararı alındığına ilişkin DTÖ bildirimi Ek 1’de sunulmaktadır. Söz konusu bildirimde önlemin, 6 Kasım 2019 tarihinden itibaren 2 yıl süre ile yıllar itibariyle sırasıyla %6 ve %4 olarak uygulanacağı belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Endonezya tarafından Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd. “Curtains (Including Drapes), Interior Blinds, Bed Valances, and Other Furnishing Articles” (Endonezya gümrük tarife cetveline göre 6303.12.00, 6303.19.90, 6303.91.00, 6303.92.00, 6303.99.00, 6304.19.90, 6304.91.90 ve 6304.92.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında geçici önlem alınması kararı alındığına ilişkin DTÖ bildirimi Ek 2’de sunulmaktadır. Söz konusu bildirimde önlemin, Resmi Gazete’de yayımlanacak olan ilgili kararın anılan ülkenin Maliye Bakanlığınca duyurulması ile yürürlüğe gireceği ve bu tarihten itibaren 200 gün süre ile kilogram başına 41,083 Endonezya Rupisi tutarında uygulanacağı belirtilmektedir.

İlaveten, Endonezya tarafından Kumaş “Fabrics” (5 kategori altındaki 107 farklı gümrük tarife pozisyonunda yer alan ürünler) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması kapsamında geçici önlem alınması kararı alındığına ilişkin DTÖ bildirimi Ek 3’te sunulmaktadır. Söz konusu bildirimde önlemin, Resmi Gazete’de yayımlanacak olan ilgili kararın anılan ülkenin Maliye Bakanlığınca duyurulması ile yürürlüğe gireceği ve bu tarihten itibaren 200 gün süre ile boyanmamış ürünler için kilogram başına 11.535 Endonezya Rupisi ve nihai ürünler için kilogram başına 32.134 Endonezya Rupisi tutarında uygulanacağı belirtilmektedir.

Öte yandan, ülkemiz DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın 9.1 maddesi kapsamında, Endonezya’nın söz konusu ürünler ithalatındaki payının %3’ün altında olması sebebiyle söz konusu önlemlerden muaf tutulmuş olup, bu oranın üzerine çıkılması halinde önlem kapsamına alınacağı bildirilmektedir.

Ek-1 : DTÖ Bildirimi – Alüminyum Folyo    Ek-2 : DTÖ Bildirimi – Perdeler, İç Storlar, Yatak Örtüleri, vd.   Ek-3 : DTÖ Bildirimi – Kumaş

 

5) Meksika Gümrük Vergileri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Meksika tarafından, Genel İthalat ve İhracat Vergileri Kanunu kapsamında, 28/10/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak 29/10/2019 tarihinde yürürlüğe giren kararname ile ayakkabı sektöründeki 43 ve hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki 274 tarife bölümünde yerli üreticilerin desteklenmesi amacıyla gümrük tarifeleri %25 ve %30 olarak belirlenmiş olduğu bildirilmektedir. Bahse konu kararnamenin İngilizce tercümesi ekte yer almaktadır.

Söz konusu, anılan kararname ile tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde Meksika'nın uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin 01/10/2024 tarihine kadar devam edeceği, anılan tarihten itibaren ise gümrük tarifelerinin %20 olarak uygulanacağı sonucunun ortaya çıktığı ifade edilmektedir.

Ek : Tekstil, Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektörlerindeki Gümrük Kararnamesi

 

6) IBY-Elektrik İletkenleri Gümrük Vergileri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) tarafından, 15 Kasım 2019'dan sonra geçerli olmak üzere cari tarifede 8544.11.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) altındaki elektrik iletkenleri için 5 farklı yeni GTİP ihdas edilmiş ve yeni GTİP'lerin gümrük vergisinin hesaplanması için esas alınan referans kıymetin 1 ABD Dolarından 2 ABD Dolarına çıkarılmış olduğu bildirilmektedir.

Konuyla ilgili olarak KIBY Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından ilgili gümrük müdürlüklerine iletilen yazı ve Türkçe tercümesi ekte yer almaktadır.

Ek : Gümrük Tarife Değişikliği

 

7) Özbekistan-Gümrük Vergileri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın PP-4470 sayılı Kararına göre, 1 Ocak 2020'den itibaren üçüncü ülkelere yönelik uygulanacak gümrük vergisi oranlarının belirlenmiş olduğu, Müşavirlikçe hazırlanan ve 2020 yılından itibaren uygulanacak gümrük vergisi oranlarını yansıtan tablonun ekte sunulduğu bildirilmektedir. Ayrıca PP-4470 sayılı bahse konu karara http://lex.uz/docs/4534082  internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda, gümrük vergileri artan ürünlerin genel olarak, tarım ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, gübreler, kozmetik ürünleri, kişisel bakım ürünleri, petrokimya ürünleri, plastik mamuller, dış lastikler, deri ve köseleler, ahşap ürünler, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, kıymetli metaller, demir-çelik ürünleri, makinalar ve optik ürünlerden oluştuğu belirtilmektedir. Yapılan değişikliklere göre, tüm ürünlerin yaklaşık %38'inde gümrük vergisi artışına gidildiği, birçok ürün grubunda ad-valorem vergiler ile beraber uygulanan spesifik vergilerin de artırıldığının anlaşıldığı bildirilmektedir.

Ek : Tablo

 

8) Nijerya’nın Benin Sınırının Ticarete Kapanması

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Nijerya'nın 20 Ağustos 2019 itibarıyla Benin sınırını ticarete kapattığı, üçüncü ülkelerden ithal ettikleri ürünleri Nijerya piyasasına kaçak veya yasal yollardan sokan birçok Beninli yerel firmanın zor durumda olduğu; ayrıca Togo'daki ithalat-ihracat yapan firmaların da bu durumdan olumsuz etkilendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Nijerya'ya ithalatı uzun süredir yasak olan ürünlerin listesinin Benin gümrük makamları tarafından kamuoyuna hatırlatıldığı ve bu listede Türkiye'den Benin'e ihraç edilen buğday unu, bitkisel yağlar ve makarnanın da bulunduğu ifade edilerek, Benin ve Togo'ya bu ürünleri ihraç eden firmalarımızın alacaklarında sıkıntı yaşamalarının olası olduğu belirtilmektedir.

 

9) Zafer OSB Bilgilendirme

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Kütahya Altıntaş Zafer Organize Sanayi Bölgesi’nden aldıkları yazıya atfen; ülkemizde yerli ve yabancı yatırımcılara sunulmak üzere özellikle büyük ölçekli yatırım alanlarının üretilmesinde zorlukların yaşandığı, bu sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla 2017 yılında kuruluş süreci tamamlanan Zafer OSB'nin; 1. Etabının 2.289.200 m², 2. Etabının 1.316.181 m² olmak üzere, toplamda 3.605.381 m² sanayi parseli ile yaklaşık 15 milyon m²'ye genişleme alanına sahip bulunduğu bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Zafer OSB'nin bulunduğu coğrafi konum, desantralizasyon yaşayan sanayiye doymuş şehirlerimize olan yakınlığı, ülkemizin en batışında yer alıp en yüksek vade ve oranlarda destek sunmasıyla oldukça cazip bir yatırım alanı olduğu, elektrik, su, doğalgaz ve telekomünikasyon gibi temel ihtiyaçlara yönelik altyapısının 2020 yılında tamamlanmasının öngörüldüğü ve bahse konu özellikleri ile büyük ölçekli yatırım projelerine önemli bir yatırım alanı alternatifi oluşturacağı ifade edilmektedir.

 

10) Azerbaycan- Taşımacıların Karşılaştığı Mağduriyetler

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Bakü Gümrük Müşavirliği’nden aldıkları yazıya atfen,

-Türkiye-Azerbaycan arasında gerçekleştirilen taşımaların genellikle herhangi bir sözleşme olmadan, şifahen yapılan anlaşmalara istinaden yapıldığının tespit edildiği,

-Taşımacılık şirketlerinin veya şoförlerin ücretleri tahsil etmeye yönelik olarak mağduriyet yaşamalarına neden olan ve hukuki yola başvurmalarının önünde engel oluşturan bu durumun önüne geçilebilmesini teminen gerekli önlemlerin alınması hususunda ilgili çatı kuruluşlara bildirimde bulunulmasının yerinde olacağının değerlendirildiği,

- Müşavirliklerine intikal eden benzeri sıkıntılarda taşımacılığa dair bir sözleşme bulunsa dahi, söz konusu metinlerde "yükün boşaltıldığı yerde nakit ödeme" ve benzeri anlam taşıyan hükümlere yer verildiğinin görüldüğü, bu tür durumlarda gümrükler kaynaklı olmamakla birlikte alıcı veya aracı yerel nakliye şirketleri kaynaklı mali sorunlar nedeniyle nakliye şirketlerimizin veya şoförlerimizin ücretlerini tahsil edemediği ve gümrüklerde uzun süreli beklemelerle karşı karşıya kaldıkları durumların ortaya çıkabildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Azerbaycan'a taşımacılık yapan şirketlerimizin bir sözleşme karşılığı işi yüklenmesinin yanı sıra, ücretlerin mümkün olduğunca peşin olarak tahsil edilmesinin bahsi geçen mağduriyetler ve beklemeler ile şirketlerimiz için ortaya çıkan zımni maliyetlerin önüne geçilmesi açısından fayda sağlayacağının mütalaa edildiği ifade edilmektedir.

 

11) Expowest 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

Ege İhracatçılar Birliğinden alınan bir yazıda, ABD’nin Anaheim kentinde 05-07 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek Natural Products Expo West 2020 Fuarı’na Birliklerimizce Türkiye milli katılım organizasyonu gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Detaylı fuar duyurusuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabileceği hususu bilgilerine sunulur.

-Fuar duyurusu linki: https://bit.ly/31IZgDl

-Başvuru linki: https://bit.ly/2pKX3dp

 

12) Premiere Vision Sport Milli Katılım Organizasyonu

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 12- 13 Şubat 2020 tarihleri arasında Portland-Oregon / ABD’de ilk kez düzenlenecek olan “Premiere Vision Sport” Fuarı’nın Milli katılım organizasyonunun Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından organize edilmesinin planlandığı bildirilmekte olup, Premiere Vision Sport Fuarı, Amerika’nın en büyük spor fuarlarından olan The Materials Show’la eşzamanlı olarak gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Premiere Vision Sport Fuarı için fuar idaresinden 180m² alan, 9 veya 18 m² lik stand alanın talep edilebileceği ifade etmektedir. Buna istinaden PV Sport fuarına katılmayı planlayan üyelerinizin aşağıda iletişim bilgileri iletilen birlik personeline başvurmaları büyük önem taşımaktadır.

Fuar Bilgisi : Premiere Vision Sport / Portland Oregon – ABD

9 m² standart donanımlı stand fiyatı 2.995$ / 18m² standart donanımlı stand 5.990$

Devlet desteği %70 (Yukarıda belirtilen bedellerin yaklaşık %70’i fuardan sonra devlet desteği olarak geri ödenecektir)

Son başvuru tarihi: 22 Kasım 2019

İletişim : Hande Şekerci   0224 219 10 00    sekercih@uib.org.tr

Ek : Fuar Duyurusu (Premiere Vision Sport)

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                        Uğur DAYIOĞLU

                                                                          Genel Sekreter