Sirküler No: 2019/126 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/191-01830

Denizli, 12/11/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

                                                  

                                      S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2019-126)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları                  

1) Kanada/Anti-Damping Önlemi Gözden Geçirme Soruşturması

2) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

3) Fas/Sıcak Haddelenmiş Sac Korunma Önlemi Soruşturması

4) Kahverengi Kokarca Böceği Yeni Koruma Düzenlemeleri Programı

5) Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulaması

6) Ürdün Amman Büyükelçimizin Görüşmeleri

7) Bulgaristan Varışlı Taşıtlar

8) Türkiye-Arnavutluk Ekonomik, Ticari, Sınai ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonu Toplantısı

9) Prodexpo 2020 Fuarı İHBİR Mili Katılım Organizasyonu

10) Expocomer 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

11) Vizyoner’19 Davet Yazısı

 

1) Kanada/Anti-Damping Önlemi Gözden Geçirme Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Kanada tarafından ülkemiz menşeli "Demir veya Çelikten Borular/İçi Boş Profiller” ithalatına karşı 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan anti-damping önlemi kapsamında Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) ve Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından nihai gözden geçirme soruşturmaları başlatıldığı, CBSA tarafından yürütülen soruşturma neticesinde önlemin sona ermesinin dampingin devamına ya da tekrarına neden olacağına karar verildiği, CITT tarafından ise zarara ilişkin yürütülen soruşturmanın devam ettiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, CITT tarafından yürütülen soruşturma kapsamında nihai kararın açıklanmış olduğu, söz konusu önlemin 5 yıl daha devam etmesine karar verildiği ifade edilmektedir. Söz konusu karara  https://decisions.citt-tcce.gc.ca/citt-tcce/a/en/423148/1/document.do bağlantısından ulaşılabilmektedir.

 

2) Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi / Bazı Çelik Ürünleri Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (Cooperation Council for the Arab States of The Gulf "GCC") tarafından, 9 ürün grubunda (64 tarife pozisyonu altında) yer alan bazı "Çelik Ürünleri" ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine yapılan bildirim ekte yer almaktadır.

Söz konusu bildirimde, mezkur soruşturmanın 23 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete duyurusu ile başlatıldığı; ilgili tarafların, soru formu doldurmak istemesi halinde soruşturma başlangıç tarihinden itibaren 10 gün içinde, konuya ilişkin görüş sunulabilmesi için düzenlenecek dinleme toplantısına katılmak istemesi halinde ise soruşturma başlangıç tarihinden itibaren 21 gün içinde, soruşturma otoritesine başvurmaları gerektiği belirtilmektedir.

 Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ’ye üye ülkelerin GATT 1994’ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Bu kapsamda, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.ticaret.gov.tr)  “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın incelenmesinde fayda görülmektedir.

Ek : DTÖ Bildirimi

 

3) Fas/Sıcak Haddelenmiş Sac Korunma Önlemi Soruşturması

İlgi: 10.10.2019 (2019/120) sayılı sirkülerimiz.  

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda, ilgide kayıtlı duyurumuz konusu, Fas tarafından "Sıcak Haddelenmiş Sac" ithalatına karşı başlatılan korunma önlemi soruşturması kapsamında; Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda, Fas Gümrük İdaresinin internet sitesinde yayımlanan 21 Ekim 2019 tarihli ve 5977/211 sayılı bir örneği ekli Gümrük Sirkülerinde, “Sıcak Haddelenmiş Sac” (72.08; 72.11.13; 72.11.14; 72.11.19; 72.25.30; 72.25.40; 72.26.20.00.11; 72.26.20.00.21; 72.26.20.00.30; 72.26.20.00.40; 72.26.20.00.51; 72.26.20.00.52; 72.26.20.00.59; 72.26.91; 72.26.99.90.91; 72.26.99.90.99) ithalatına 22 Ekim 2019 tarihinden itibaren 200 gün boyunca %25 ek vergi uygulanacağı ifade edilmekte, söz konusu ek vergi ile ilgili olarak tahsil edilen tutarların ve ilişkin KDV’nin gümrük idaresi uhdesinde tutulacağı vurgulanmaktadır.    

Öte yandan, bahse konu Sirkülerde söz konusu ek verginin aşağıdaki hallerde uygulanmayacağı belirtilmektedir:

-Sıcak haddelenmiş sac ürünlerinin Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı Sanayi Departmanı tarafından usulüne uygun olarak onaylanmış fatura ile ithal edilmesi.

 -Gümrük Sirküleri eki ülke menşeli olarak ithal edilmesi.

-Önlemin yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen taşıma belgelerine sahip olup doğrudan ve münhasır bir şekilde Fas'a ithal edilmesi.

Bu kapsamda, mezkur ek vergiden muafiyete ilişkin sıralanan söz konusu hallere dair uygulamanın esasları hakkında Rabat Ticaret Müşavirliği kanalıyla Fas ile ilgili makamlardan bilgi talep edilmiş olduğu ve cevap alınmasını müteakiben bilgilendirmenin yapılacağı belirtilmektedir.

Ek : Gümrük Sirküleri

 

4) Kahverengi Kokarca Böceği Yeni Koruma Düzenlemeleri Programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen; Avustralya Federal Hükümeti Tarım Bakanlığı tarafından 24.10.2019 tarihinde yayınlanan duyuru ile 2019-2020 döneminde "kahverengi kokarca böceği-brown marmorated stink bug (BMSB)" ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin bir parçası olarak "Koruma Düzenlemeleri Programı Safeguarding Arrangements Scheme"in uygulamaya konulduğu, söz konusu program ile “üretimden Avustralya gümrük bölgesine gelene kadarki süreçte biogüvenlik ve mevsimsel olarak ortaya çıkan haşere riskini yönetebildiği onaylanan firmalara” yönelik olarak halihazırda uygulanmakta olan gümrük işlemleri prosedürüne bir alternatif getirildiği bildirilmektedir.

Söz konusu Koruma Düzenlemeleri Programı’nın sadece tamamıyla veya genel merkezi itibariyle Avustralya'da mukim firmalar temelinde;

 -Avustralya dışında tedarik zinciri ve/veya üretim/depolama tesisleri; düz paletler üzerinde veya üzeri açık konteynerlerde olanlar dahil dökme halde sevk edilen eşya; tamamiyle konsolide edilmiş konteynerler ile tamamen dolu vaziyetteki konteynerlerde sevk edilen eşya ve BMSB ile mücadele sezonu boyunca her bir tedarik zinciri üzerinden asgari 50 konteyner veya 5.000 araç/birim halinde ithal edilen eşya kapsamında değerlendirileceği,

 -Konteynerler içerisinde parsiyel olarak gönderilen eşya; birden fazla tedarikçiden temin edilen ve yine birden fazla ithalatçıya yönelik olarak sevk edilen nitelikteki eşya ile Giant African Snail, Asian Gypsy Moth veya Burnt Pine Longicorn gibi özel düzenlemelerin bulunduğu durumlar için ise, anılan programın değerlendirmeye alınmayacağı, bildirilmektedir.

 Söz konusu duyuru ile ilgili başvuru belgelerine aşağıdaki adreslerden ulaşılabilmektedir.

http://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs/safeguarding

http://www.agriculture.gov.au/import/industry-advice/2019/169-2019

 

5) Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulaması

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Sanayi Daire Başkanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya almanın, üretimin tüketimi karşılamadığı ürünlerde ise tarife kontenjanı başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, AB ya da Türk firmalarınca 01.07.2020 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listede yer alan söz konusu ürünlere ilişkin itirazların Bakanlıklarına en geç 22.11.2019 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Başvurulara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/diger-ithalat-politikasi-uygulamalari/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası alınmış olması gerektiği bildirilmektedir.

Ek : Ticaret Bakanlığı’ndan alınan liste

 

6) Ürdün Amman Büyükelçimizin Görüşmeleri

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Amman Büyükelçimizin Ürdün'ün İrbid şehrini ziyareti çerçevesinde İrbid Belediye Başkanı Bani Hani ve İrbid Sanayi Odası Başkanı Hani Abu Hassan ile temaslarda bulunduğu belirtilerek, görüşmelerde dile getirilen aşağıdaki hususlara yer verilmiştir.

1- İrbid Belediye Başkanı Bani Hani;

Vilayetin gelirlerini arttırmak için şehirdeki tarihi eserlerin restorasyonu ile büyük bir şehir pazarı açılması projesi üzerinde çalıştıklarını, bu proje için 1 milyon dinar etüd geliri harcadıklarını, 400 dönüm araziyi istimlak ettiklerini,

Söz konusu pazarı şehrin kuzeyinde yer alan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yakınında açmayı planladıklarını, bu bölgenin Irak, Suriye, Filistin ve İsrail ulaşım güzergahı üzerinde bulunduğunu,

 Ürdün'ün meyve sebze üretiminin %70-80'inin İrbid'te üretildiği dikkate alındığında pazarın satış imkanlarını artıracağını,

Proje için İtalya'nın Verona şehrini örnek aldıklarını, proje çalışmaları sırasında ekiplerinin İstanbul'u da ziyaret ettiğini,

Proje finansmanında uluslararası bir bankadan kredi temin etmek için son aşamaya geldiklerini,

Projenin istihdam ve şehrin gelir düzeyine büyük katkı sağlayacağını,

Ayrıca, kırmızı et ve tavuk üretimi için bir çiftlik kurma projelerinin bulunduğunu bu amaçla gerekli istihdamı yaptıklarını, projenin tasarım çalışmalarının devam ettiğini,

 Toplu taşıma hizmetleri için de 2020 yılında 35 adet otobüs alarak 9 hatta ulaşıma başlayacaklarını,

Yılda 16 megavat elektrik üretecek güneş panelleri projesi üzerinde çalıştıklarını,

Anılan projelerde Türk firmaları ile çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını,

2- İrbid Sanayi Odası Başkanı Hani Abu Hassan ve Oda üyeleri;

•Türkiye'deki sanayi ve ticaret odalarıyla ilişkilerinin geliştirilmesi için desteğimizi beklediklerini,

•Ürdün'ün ABD ile imzalamış olduğu STA kapsamındaki avantajlardan faydalanmak üzere Türk yatırımcılarını beklediklerini, özellikle son bir yılda %25 büyüme gösteren tekstil sektöründe Türk imalatçılarını da görmek istediklerini, ifade etmişlerdir.

Anılan yazıda devamla, İrbid'in, Ürdün'ün kuzeyinde, toprağın verimli ve her şeyden önemlisi su fakiri ülkede suyun bulunduğu ikinci büyük şehri olduğu, uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen, içinde bir Türk müteahhitlik firmasının da proje üstlendiği önemli su dağıtım kanalları ve boru hatları projelerinin yapımının devam edildiği bölge konumunda bulunduğu, ayrıca, kuzeyde bir üçgen şeklinde yer alan “Mafrak-Jerash-İrbid”in; sanayi, tarım ve tarih/kültür adına önemli merkezlerden Filistin, İsrail ve Suriye'ye geçiş noktası üzerinde bulunması yönüyle lojistik öneme de sahip olduğu belirtilmektedir.

Öte yandan, Amman toplu taşıma projesi kapsamında Türk firmaları tarafından tedarik edilen otobüsler ve kazanılan Amman şehir içi hatların işletimi işi dikkate alınarak, İrbid konusunda otobüs üreticisi firmaların bilgilendirilmesinin ve vakitlice takibinin yapılmasının yararlı olacağının; kırmızı et ve tavuk üretimi konusunda ise bu alanda anahtar teslimi proje üstlenen firmalarımızın bilgi sahibi olmasında fayda bulunduğu hususlarının değerlendirildiği de ayrıca bildirilmektedir.

 

7) Bulgaristan Varışlı Taşıtlar

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; gerek Kapıkule gerekse Kapitan Andreevo sınır kapılarında yoğunluğun azaltılarak buralarda oluşan TIR kuyruklarının önüne geçilebilmesine yönelik olarak;

 -18.12.2018 tarihi itibarıyla, bitki karantinası ve veteriner kontrollerine tabî eşya hariç olmak üzere, ülkemiz çıkışlı olan ya da ülkemiz üzerinden Ortak Transit Rejimi veya TIR Karnesi kapsamında taşınan ve Bulgaristan varışlı olan eşyayı taşıyan taşıtların yalnızca Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli kara hudut kapısını kullanarak çıkış yapmalarının,

-Bakanlıklarının 18.12.2018 tarihli yazılarında ise, söz konusu talimatın, yeni bir bildirime kadar Bulgaristan ve Ortak Transit Sözleşmesi kapsamı diğer ülkeler ile Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ve Kosova varışlılar hariç olmak üzere, bitki sağlığı açısından kontrole tabî eşyayı taşıyan taşıtların, 25.12.2018 tarihi itibarıyla Hamzabeyli Gümrük Kapısını kullanarak çıkış yapmaları şeklinde güncellenmesinin, uygun bulunduğu hususlarının bildirildiği ifade edilmektedir.

 Anılan yazıda devamla, konuya ilişkin olarak Bakanlıklarınca yeniden yapılan değerlendirme neticesinde, yukarıda bahsi geçen uygulamanın yeni bir bildirime kadar durdurulmasının uygun görüldüğü belirtilmektedir.

 

8) Türkiye-Arnavutluk Ekonomik, Ticari, Sınai ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonu Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen, Eşbaşkanlığı Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından deruhte edilen Türkiye-Arnavutluk Ekonomik, Ticari, Sınai ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonu 12. Dönem Toplantısı’nın 19-20 Aralık 2019 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmesinin öngörüldüğü ve bu bağlamda, söz konusu toplantı sonucunda imzalanacak protokolde yer alması talep edilen İngilizce metin önerilerine ve ekte yer alan 11. Dönem Toplantı Protokolü’nde kayıt altına hususlarda bugüne kadar kaydedilen gelişmelerin bildirilmesine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

Bilgileri ve ilgili protokolde yer alması talep edilen metin önerileri ile 11. Dönem Toplantısı sonrasında kaydedilen gelişmelerin 14 Kasım Perşembe günü mesai bitimine kadar Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne ve ayrıca bir örneğinin huseyingok@tim.org.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ek : 11. Dönem Protokolü

 

9) Prodexpo 2020 Fuarı İHBİR Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan bir yazıda, 10-14 Şubat 2020 tarihleri arasında, Moskova/Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek olan "Prodexpo 2020 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı"nın Türkiye milli katılım organizasyonu İstanbul İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Prodexpo fuarı bu sene 27. kez düzenlenecek olup söz konusu fuarda bisküvi, çikolata ve şekerli mamuller, et ve et mamulleri ile şarküteri ürünleri, kümes hayvanları mamulleri, hububat bakliyat mamulleri, unlu mamuller ve pastacılık ürünleri, su ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, kuruyemiş, incir, kayısı ve gıda ambalaj ürünleri, süt ve süt ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, kahve, soslar ve baharatlar sergileneceği belirtilmektedir.

İstanbul İhracatçıları Birliği PRODEXPO 2019'da yaklaşık 300 m2'lik alanda 15 firma ile milli katılım organizasyonu düzenlemiştir. Bu yıl aynı zamanda, ülkemizi ve sektörü daha iyi tanıtmak amacıyla reklam ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık verileceği; sektörü ve ihracatçı firmaların uluslararası platformda daha da ileri seviyelere taşıyacaklarını ifade etmektedirler.

2019 yılında 100.000 m2'lik sergi alanında, 69 farklı ülkeden 2.417 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı, 66.915 kişi ziyaret etmiştir. Bununla birlikte bahsi geçen fuar, Rusya ve Doğu Avrupa'nın da en büyük fuar organizasyonudur. Bu sebeple Rusya gıda sanayisini yönlendirme kabiliyetine sahiptir. Fuar Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alan Başvuru Formu'nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi'ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 15 Kasım 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar 0 212 454 05 01-02 numaralı faks numarasına veya hububat@iib.org.tr  e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Hububat Koordinasyon Şubesi
Gürkan KARAMAN
Tel: 0212 454 05 00 - 2263
Faks: 0212 454 05 01 - 02
E-Mail: gkaraman@iib.org.tr  / hububat@iib.org.tr

Ek-1 : Sirküler   Ek-2 : Başvuru Formu   Ek-3 : Fuar Katılım Sözleşmesi

 

10) Expocomer 2020 Fuarı Milli Katılım Organizasyonu

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, 25-28 Mart 2020 tarihleri arasında Panama'nın Panama City kentinde düzenlenecek olan Expocomer 2020 Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonunun üçüncü kez İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) organizasyonunda gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 2020 yılında 38. kez düzenlenecek olan ve ağırlıklı olarak tekstil, inşaat, gıda, içecek, ev ve mutfak eşyaları ile kozmetik sektörüne yönelik olarak düzenlenecek olan genel ticaret fuarını 2018 yılında yaklaşık 16.000 kişinin ziyaret etmiş olduğu ve 30 ülkeden 355 firmanın ürünlerini sergilediği belirtilmektedir.

Söz konusu Expocomer 2020 Fuarı milli katılım organizasyonuna ilişkin duyuru ve katılım şartları http://www.ikmib.org.tr/tr/expocomer-2020.html  linkinde yer almaktadır.

 

11) Vizyoner’19 Davet Yazısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nden alınan bir yazıda, 27 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde VİZYONER’19 etkinliği düzenleneceği bildirilmekte olup, VİZYONER’19 program daveti ve program detaylarına https://www.musiadvizyoner.org linkinden ulaşılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgileriniz rica olunur.

 

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                        Uğur DAYIOĞLU

                                                                          Genel Sekreter