Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi' nin 71. Genel Kurul Toplantısı İsviçre'de Yapıldı.

ICAC - Uluslararası Pamuk İstişare Komitesinin her yıl düzenlenen Genel Kurul toplantısı, bu sene 7 -12 Ekim 2012 tarihleri arasında İsviçre'nin Interlaken kentinde gerçekleştirildi.

46 üye ülkeden yaklaşık 400 temsilcinin bulunduğu organizasyonda, Türkiye'den de resmi bir heyet katılım sağlarken söz konusu heyette Denizli İhracatçılar Birliğini temsilen Başkan Süleyman KOCASERT yer aldı.

Bu yıl gerçekleştirilen toplantının ana teması "Pamuk Değer Zincirinde Sürdürülebilirliğin Sağlanması” idi. Pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için, pamuk değer zincirindeki tüm halkalarını uyum içerisinde olmasının gerekliliğinin altı çizildi. Öne çıkan diğer bir konu ise çevre standartlarına uygun pamuk üretimi oldu.

ICAC Sekretaryası, 2011 yılı Mart ayında rekor düzeyde yükselen pamuk fiyatlarının, o tarihten sonra düştüğünü belirterek, 2012/13 sezonunda pamuk tüketiminin, üretimin gerisinde kalacağının öngörüldüğünü belirtti.

Toplantıda gündeme gelen başka bir konu polyesterin giderek, pamuğa daha güçlü bir alternatif haline geldiği oldu. ICAC Genel Kurul Toplantısında, önümüzdeki yıllarda gözlemlenecek muhtemel diğer bir gelişmenin de gerek elyaf kalitesi, gerekse üretim kapasitesi anlamında polyesterin gelişim göstermesinin olacağı belirtildi.

Yine ICAC tarafından altı çizilen beklentilere göre, 2012/2013 sezonunda pamuk üretiminde % 6 oranında bir gerileme ile 26 milyon tonluk bir pamuk üretiminin gerçekleşmesi öngörülüyor. Uluslararası pamuk ticaretinin ise mevcut sezonda 8 milyon tona gerilemesi de beklentiler arasında yer alıyor.

İlgili Fotoğraflar