Ekim 2010 İhracat Değerlendirme Basın Toplantısı

Değerli Basın Mensupları,

Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirmek üzere düzenlemekte olduğumuz basın toplantımıza hoş geldiniz diyerek sözlerime başlamak istiyorum.

Öncelikle geçtiğimiz günlerde Taksim'de gerçekleşen ve Polisimizi hedef alan hain terör saldırısını kınadığımızı ve böylesi üzücü olaylara bir daha şahit olmamayı dilediğimizi belirtmek isterim. Saldırıda yaralanan polislerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

Biz ihracatçılar olarak yılardır kur ile ilgili yaşadığımız sıkıntılardan bahsediyoruz. Bize yardımcı olun diyoruz. Kur konusu, geçtiğimiz hafta Güney Kore'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinin de gündemindeydi. Gelişmiş ülkelerin kriz sonrası dönemde toparlanma süreçlerinin yavaş ilerlemesi, uluslararası ticarette kur savaşlarını beraberinde getirecek gibi gözüküyor. G-20 zirvesinde ülkelerin döviz kurları ile yapay bir şekilde oynamasına tepki gösterildi.

ABD ve Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, Türkiye'nin ihracatçılarını yakından ilgilendiriyor. Bunu hep söylüyoruz. Alternatif pazarlara yoğunlaşmakla belli bir mesafe kat ettik, fakat üretim ve istihdamda sürekliliği sağlama için daha iyisini başarmak zorundayız.

Değerli Basın Mensupları,

Türk Lirası'nın aşırı değerliliği, ülkemizin dış ticaret dengesinde ve cari dengesinde olumsuz gelişmelere zemin hazırlamaya devam ediyor. Yılın ilk dokuz ayına ait verilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı %57,2'ye geriledi. Dış Ticaret Açığı, Ocak-Eylül 2010 döneminde %77,3 oranında artarak 49 Milyar Dolara ulaştı.

Kur sıkıntısına ilaveten yaşadığımız istihdam maliyeti problemi ise devam ediyor. Kurlardaki gerileme ile birlikte istihdam maliyetimiz, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü her geçen gün daha fazla olumsuz yönde etkiliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin bu konulardaki önerilerine kulak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşgücü piyasasının esnekleşmesini sağlayacak olan özel istihdam büroları uygulamasının hayata geçmesinin sanayi ve ihracat açısından olumlu etkisi olacaktır. Bu uygulamanın başarılı bir örneğini Almanya'da gözlemlemek mümkün. Almanya, krizden en az etkilenen ve en düşük işsizlik rakamlarını yakalayan ülke olarak önümüzde duruyor.

Bunların yanısıra istihdam ile ilgili, vergi ve sigorta yüklerinin azaltılması gerekiyor. Ayrıca, kıdem tazminatı ile ilgili olarak da yeni bir sistem kurulmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Kıdem Tazminatı Fonu acilen kurulmalıdır.

Değerli Basın Mensupları,

Devletten, ihracatçıya özel politikalar üretilmesi konusunda taleplerimiz var. Nedir Bunlar:

- İhracatçıya özel kredi garanti fonu kurulmalıdır.
- Kur İstikrar Fonu kurulmalıdır.
- Eximbank yeniden yapılandırılmalı ve ihracatçıya daha fazla kaynak sağlar bir hale gelmelidir.

Değerli Basın Mensupları,

DENİB olarak, ilimizin markalaşması, moda ve tasarıma verdiği önem konusunda girişimlerimiz ve fikir alışverişimiz devam ediyor. Biz DENİB olarak, ilimizdeki diğer sivil toplum kuruluşları ile bir arada hareket etmeye büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda, aylık basın toplantımız vesilesiyle, DETGİS - Denizli Tekstil Giyim ve Sanayicileri Derneği tarafından 03-04 Kasım 2010 tarihlerinde Denizli Anemon Oteli'nde gerçekleştirilecek olan "Ev Tekstili ve Dış Giyim Moda Konfeksiyon Fuara hazırlık” konulu WORKSHOP programının duyurusunu bir kez daha yapmak istiyorum. Bu programın, tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren tüm firmalara faydalı olacağı inancındayım.
Değerli Basın Mensupları,

Her şeye rağmen, ülkemiz ihracatındaki artış sevindiricidir. 2008 yılından sonra ilk defa 10 Milyar Dolar eşiği aşıldı ve Ekim ayında ihracat % 8,84'lük artışla 10,8 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim ihracatı ise %11,41'lik artış ile 92,7 Milyar Dolar olarak gerçekleşti.

Almanya ekonomisinin iyiye gitmesi, bizim ihracatımızı da olumlu etkiliyor. Almanya'ya gerçekleştirilen ihracat Ekim ayında % 24,2 oranında artış gösterdi. İtalya'ya ihracatımız % 1, İngiltere'ye ihracatımız %20,9, Hollanda'ya ihracatımız % 11, Romanya'ya ihracatımız % 10,1 artış gösterdi.

Komşu ülkelere yapılan ihracat artışları yüksek oranlarda seyretti. Ekim ayında Irak'a %25, Rusya'ya % 49, Birleşik Arap Emirlikleri'ne % 70, İran'a % 69, Suudi Arabistan'a % 53, Suriye'ye % 14 oranında ihracat artışı gerçekleşti.

Uzak pazarlara gerçekleştirilen ihracat da artış göstermeye devam ediyor. Ekim ayında ABD'ye % 21, Çin'e % 90, Kanada'ya % 144, Japonya'ya % 18 ihracat artışı gerçekleştirildi.

Değerli Basın Mensupları,

Kısaca Ekim ayı ihracat rakamlarından bahsedecek olursak, DENİB tarafından kayda alınan ihracat, Ekim ayında % 28 oranında yükselişle 158,6 milyon Dolara, Ocak - Ekim döneminde ise % 36'lık yükselişle 1 Milyar 153 Milyon Dolara yükselmiştir.

Geçen yıl aktif üye sayımız 687 iken, 2010 yılı başından itibaren başlayan girişimlerimizle Ekim 2010 itibariyle üye sayımız 828'e yükselmiştir. Tekstil'den sonra ilk 3 sırayı alan sektör grupları ise Kablo, Mermer (traverten), maden ve gıda olmuştur.

Hepimize basın toplantımıza katılımınız için teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,
Süleyman KOCASERT
DENİB Yönetim Kurulu Başkanı

İlgili Fotoğraflar